04 november 2016
Wat houdt deze wet precies in?
De wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) is gekomen ter vervanging van de VAR (verklaring arbeidsrelaties). De VAR 2015 kon je nog tot 1 mei 2016 gebruiken. Middels de VAR deed de belastingdienst een uitspraak of je werkzaamheden kwalificeerde als “winst uit onderneming”, “resultaat overige werkzaamheid” of “loon uit dienstbetrekking”.
Middels de wet DBA kun je bij twijfel over de arbeidsrelatie met je opdrachtgever een voorbeeldovereenkomst opstellen waaruit blijkt onder welke omstandigheden de werkzaamheden worden verricht. Hierbij zijn opdrachtnemer en opdrachtgever beide verantwoordelijk.
Wat moet je nu doen?
Als het voor jou en je opdrachtgever duidelijk is dat je handelt als ondernemer hoef je niets te doen. Wanneer is dat nu duidelijk? Als je werkt onder de volgende omstandigheden:
Bestaat er twijfel over de arbeidsrelatie of staat je opdrachtgever erop dat je een voorbeeld overeenkomst met hem aangaat? Probeer dan een voorbeeldovereenkomst te gebruiken zoals die op de website van de belastingdienst staan vermeld. Zorg er daarbij voor dat er geen gezagsverhouding ontstaat (doordat je zelf mag bepalen hoe je de werkzaamheden uitvoert) en dat je niet verplicht bent zelf de arbeid te verrichten (door op te nemen dat je jezelf mag laten vervangen).
Mocht je niks hoeven te veranderen aan de geel gearceerde vlakken uit de overeenkomst hoef je deze zelfs niet voor te leggen aan de belastingdienst. Doe je dat wel stuur dan je overeenkomst naar alternatiefvar@belastingdienst.nl.
Handhaving en naheffing door belastingdienst uitgesteld tot 1 januari 2018
De wet DBA is niet afgeschaft zoals in sommige media verscheen. Handhaving door fiscus is slechts uitgesteld van 1 mei 2017 tot 1 januari 2018. Voorwaarden voor ondernemerschap zijn altijd hetzelfde gebleven, die golden al in de VAR-periode en gelden nu nog steeds. Wat wel is veranderd is dat opdrachtgevers nu geconfronteerd kunnen worden met naheffing premies werknemersverzekeringen indien zij achteraf niet blijken te werken met zelfstandigen. Vandaar de terughoudendheid waarmee zij ZZP-ers nu confronteren. Probeer die onrust als ZZP-er bij de opdrachtgever weg te halen door te benadrukken dat je zelfstandig bent cf bovenstaande randvoorwaarden.
Wilt u graag zelf uw boekhouding doen? Leer snel en efficiënt werken met onze online cursus incl. gratis toegezonden Excel-administratie!
Met onze online cursus leert u de theorie achter de belastingaangifte! Leer ook alle aftrekposten te benutten!
Onderneem de volgende stap naar succes!
Wij helpen u graag bij het maken van uw keuzes! 06-52656664